dylan@label111.nl

Scheiden en koopwoning

  • Juridisch
  • Posted 1 maand ago

Een lastig onderdeel van de echtscheiding is de koopwoning. Het is juist daarom van groot belang om daar goede afspraken met elkaar over te maken.

Scheiden en koopwoning: de woning

Wanneer partijen besluiten uit elkaar te gaan, zal één van de partijen de woning verlaten. Als partijen nog samen in de woning verblijven, kan dit veel ruzies geven en zeker met kinderen is dit niet prettig. Vaak kunnen partijen onderling regelen wie de woning verlaat en wie (voorlopig)  in de woning zal blijven wonen. Indien partijen beide in de woning willen blijven en zij daar niet samen uitkomen, kan een partij de rechter vragen te beslissen wie in de woning mag verblijven. Het ligt dan aan de motivering waarom juist deze partij meer recht of belang heeft bij het verblijf in de woning aan wie uiteindelijk de woning wordt toegewezen. De rechter kan dit echter alleen als tijdelijke maatregel uitspreken, aangezien de koopwoning uiteindelijk verdeeld of verkocht moet worden.

Het is aan partijen om te bezien wat er uiteindelijk met de woning zal gebeuren. Partijen kunnen ervoor kiezen om de woning te verdelen. Dan neemt één van de partijen de gehele woning op zijn naam. Dit betekent juridisch gezien dat deze partij het deel van de andere partij (vaak 50%) overneemt. Hiervoor heb je, uitzonderingen daargelaten, een hypotheek nodig. Dit betekent dat je voor het overnemen van de woning afhankelijk bent van de hypotheekverstrekker. Deze nieuwe hypotheek die je moet afsluiten valt onder de nieuwe regeling van de hypotheekregeling die sedert 1 januari 2013 is ingevoerd en inhoudt dat je direct moet beginnen met aflossen. Hierdoor heb je dus hogere maandlasten.

Voor het overnemen van de woning dient de woning getaxeerd te worden om te bepalen wat de waarde is. Indien de woning meer waard is dan de hypotheek die er op dat moment op zit, dient de partij die de woning overneemt de helft van de zogenaamde overwaarde aan de andere partij uit te betalen. Indien de waarde van de woning lager is dan de hypotheek die er op dat moment op zit, dan dient de partij die zijn of haar deel aan de andere partij verkoopt tevens de helft van het verlies aan de andere partij te voldoen.

Indien de bank geen nieuwe hypotheek verstrekt aan één van de partijen, zal de woning verkocht moeten worden. Van de verkoopsom zal de hypotheek afgelost worden en daarna kan ofwel een overwaarde verdeeld worden tussen partijen of partijen zijn beide hoofdelijk aansprakelijk voor een verlies.

Hoe kies je de juiste dienstverlener?

Het kiezen van de juiste dienstverlener is van essentieel belang, of je nu een dakdekker, loodgieter, zonnepanelen installateur, schilder, marketeer, evenementenbeheerder, weddingplanner, financieel adviseur, of juridisch expert nodig hebt.

Voor bouw- en renovatiediensten zoals dakdekkers, loodgieters en schilders, is het vinden van een vakman met expertise en ervaring van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat jouw project soepel en professioneel wordt uitgevoerd.

Op het gebied van marketingdiensten, zoals webdesign, SEO, SEA, en social media management, is het van belang om een bureau of freelancer te kiezen dat je kan helpen om jouw online aanwezigheid te versterken en jouw doelgroep effectief te bereiken via verschillende kanalen.

Voor evenementenplanning, weddingplanning, en event management, is het raadzaam om een professional te kiezen met creativiteit, organisatorische vaardigheden en een uitgebreid netwerk om jouw speciale gelegenheid tot een succes te maken.

Voor financiële en juridische diensten is het van belang om een betrouwbare adviseur te vinden die jou kan helpen bij het nemen van belangrijke beslissingen en die jouw belangen beschermt.

Kortom, of je nu op zoek bent naar een dienstverlener voor bouwprojecten, marketingbehoeften, evenementenplanning, of professioneel advies, het vinden van de juiste professional kan het verschil maken tussen een succesvolle samenwerking en teleurstelling.

Populaire dienstverleners

Van grafisch ontwerpers tot klusjesmannen, wij verbinden je met de juiste expert voor elke taak.

© All rights reserved. Gemaakt en beheerd door Label111