dylan@label111.nl

Ontslag

 • Juridisch
 • Posted 1 maand ago

U kunt prima functioneren, maar uw functie kan komen te vervallen of het gaat bedrijfseconomisch slecht met de werkgever. Kort gezegd: Ontslag hoeft niet aan u zelf te liggen. Er is dan geen sprake van disfunctioneren, maar van beëindiging van de arbeidsovereenkomst vanwege reorganisatie of om bedrijfseconomische redenen.

Welke ontslagreden en er ook speelt, het is goed om te weten hoe een ontslagprocedure werkt. Of ontslag kan worden voorkomen, hoe u een juiste ontslagvergoeding verkrijgt en hoe een WW-uitkering.

Mogelijke redenen voor ontslag

‘Ontslag op staande voet’ is de meest ingrijpende reden vorm van ontslag. Een dergelijk ontslag is alleen mogelijk als er sprake is van een ‘dringende reden’, zoals fraude, diefstal, agressie, te vaak te laat komen. Ontslag op staande voet is erg ingrijpend omdat de werknemer direct zijn baan en salaris verliest en hij ook geen aanspraak kan maken op een WW-uitkering.

Aan een deze vorm van beëindiging van het dienstverband worden daarom erg strenge eisen gesteld. Klik voor meer informatie op: ontslag op staande voet.

Bedrijfseconomische redenen

Doordat bedrijven te maken kunnen krijgen met financieel zwaar weer of willen reorganiseren (bijvoorbeeld vanwege automatisering of outsourcing), kan de werkgever beëindiging van de arbeidsovereenkomst om bedrijfseconomie redenen aanvragen. De werkgever vraagt dan meestal een ontslagvergunning aan het UWV.

Aan een dergelijk baanverlies zijn voorwaarden verbonden. U kunt meer hierover lezen door te klikken op: Ontslag wegens economische redenen.

Ontslag bij disfunctioneren

Disfunctioneren is een van de meest voorkomende redenen voor ontslag. Het komt er op neer dat de werkgever de werknemer wil ontslaan omdat hij zijn werkzaamheden niet goed uitoefent, of omdat zijn houding naar collega’s niet van deugt.

Aan disfunctioneren worden strenge voorwaarden gesteld. Zo dient de werkgever, de werknemer meerdere malen te hebben aangesproken op zijn functioneren en dient de werknemer voldoende tijd te hebben gehad om zijn functioneren te verbeteren, het zogenaamde ‘verbetertraject’.

Ontslagprocedures

In hoofdlijnen kan een gedwongen beëindiging van de arbeidsovereenkomst plaatsvinden via twee instanties waarbij de ontslaggrond bepaalt bij welke instantie de werkgever moet zijn. Beëindiging van de arbeidsovereenkomst om bedrijfseconomie redenen, of bij langdurige ziekte vindt plaats via het UWV. Ingeval van alle andere ontslaggronden vindt beëindiging plaats via kantonrechter. De procedure via het UWV is een schriftelijke. De procedure via kantonrechter is deels schriftelijk, maar er vindt tevens een mondelinge behandeling plaats.

Wat te doen bij ontslag?

Hoe moet u reageren als u ontslag wordt aangezegd? Hieronder alvast enige adviezen:

Doen:

    • Vraag naar de reden van beëindiging van de arbeidsovereenkomst en een schriftelijke bevestiging.
    • Geef aan dat u beschikbaar blijft voor werk.
    • Leg een dossier aan met alle relevante stukken en correspondentie.
    • Schakel een ontslagspecialist in.

Niet doen:

    • Ga niet akkoord met het ontslag.
    • Onderteken niets en zeg dat u advies gaat inwinnen.
    • Ga niet naar huis zonder voorafgaande schriftelijke toestemming.
    • Ga niet akkoord met hulp van een advocaat die uw werkgever voorstelt; schakel zelf een onafhankelijke ontslagspecialist in.

Hulp bij ontslag

Verlies van werk is ingrijpend. Omdat een ontslag procedure zo belangrijk is, is het raadzaam ontslag hulp te vragen aan een in het ontslagrecht gespecialiseerde jurist of advocaat. Zij kunnen u helpen bij elke ontslagprocedure.

Voor werknemers kunnen wij procederen of onderhandelen om ontslag te voorkomen of een maximale ontslagvergoeding  te verkrijgen.
Voor werkgevers kunnen wij zorgen dat het ontslag van meet af aan ‘correct’, volgens de geldende regels, wordt aangepakt, zodat kostbare missers worden voorkomen.

Heeft u een rechtsbijstandsverzekering?

Bent u verzekerd voor rechtsbijstand met een module ‘werk’ dan mag u zelf uw advocaat of jurist uitkiezen die u bijstaat in een gerechtelijke procedure. De rechtsbijstandsverzekeraar dient dan de kosten van de door u gekozen advocaat/jurist te vergoeden. Dus ook als u verzekerd bent, bent u ook bij ons aan juiste adres.

Experts Nederlands Recht, ook wel genoemd “Enrecht”, staat voor duidelijke en onafhankelijke informatieverstrekking aan consumenten en ondernemingen op het gebied van Nederlands recht. Wij zijn een landelijk keurmerk van de meest gespecialiseerde advocaten binnen de diverse rechtsgebieden van het Nederlands recht. Voor u als cliënt maakt het een groot verschil of u een advocaat nodig heeft vanuit een particuliere of zakelijke situatie. Hiernaast geldt dat ook het rechtsgebied waarbinnen het probleem zich afspeelt niet door iedere advocaat even adequaat kan worden opgelost. Hier kan Enrecht u bij helpen.

Voor iedere situatie, voor ieder rechtsgebied hebben wij de beste advocaten bij u in de regio. Met ons landelijk advocatennetwerk hebben we altijd een vestiging bij u in de buurt. Onze advocaten zijn naast letselschade onder andere gespecialiseerd in: Arbeidsrecht, Ondernemingsrecht, Consumentenrecht, Familierecht en Woonrecht.

Via Enrecht krijgt u dus de beste advocaat die u met een professionele, oplossingsgerichte dienstverlening zal bijstaan. Bij ons staat u als cliënt centraal en de zaak is pas gewonnen wanneer de cliënt tevreden is. Heeft u een juridische uitdaging en wilt u snel richting de oplossing? Of wilt u vrijblijvend informeren welke juridische mogelijkheden u heeft? Neem dan contact op met ons. Wij helpen u graag!

Stel vrijblijvend uw vraag

Hoe kies je de juiste dienstverlener?

Het kiezen van de juiste dienstverlener is van essentieel belang, of je nu een dakdekker, loodgieter, zonnepanelen installateur, schilder, marketeer, evenementenbeheerder, weddingplanner, financieel adviseur, of juridisch expert nodig hebt.

Voor bouw- en renovatiediensten zoals dakdekkers, loodgieters en schilders, is het vinden van een vakman met expertise en ervaring van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat jouw project soepel en professioneel wordt uitgevoerd.

Op het gebied van marketingdiensten, zoals webdesign, SEO, SEA, en social media management, is het van belang om een bureau of freelancer te kiezen dat je kan helpen om jouw online aanwezigheid te versterken en jouw doelgroep effectief te bereiken via verschillende kanalen.

Voor evenementenplanning, weddingplanning, en event management, is het raadzaam om een professional te kiezen met creativiteit, organisatorische vaardigheden en een uitgebreid netwerk om jouw speciale gelegenheid tot een succes te maken.

Voor financiële en juridische diensten is het van belang om een betrouwbare adviseur te vinden die jou kan helpen bij het nemen van belangrijke beslissingen en die jouw belangen beschermt.

Kortom, of je nu op zoek bent naar een dienstverlener voor bouwprojecten, marketingbehoeften, evenementenplanning, of professioneel advies, het vinden van de juiste professional kan het verschil maken tussen een succesvolle samenwerking en teleurstelling.

Populaire dienstverleners

Van grafisch ontwerpers tot klusjesmannen, wij verbinden je met de juiste expert voor elke taak.

© All rights reserved. Gemaakt en beheerd door Label111