dylan@label111.nl

Beslaglegging: de bv, de eenmanszaak en de vof

  • Juridisch
  • Posted 1 maand ago

Indien u bang bent dat zodra u een uitspraak van de rechter heeft, de wederpartij alle goederen heeft verduisterd en u niets meer heeft om beslag op te leggen, bestaat er de mogelijkheid van conservatoir beslag. Dit is een beslag waarbij het doel is het bewaren van de goederen totdat er een uitspraak van de rechter volgt. Voor het leggen van conservatoir beslag dient u wel de vrees voor verduistering aan te tonen.

Eenmanszaak en vof

Bij de eenmanszaak of vof kan er een beslaglegging worden uitgevoerd. U kunt dan beslag leggen op het vermogen van de onderneming zelf, zoals: inventaris, voorraden , banktegoeden ect. Op alles wat dus onder de naam van de onderneming valt kan dus een beslaglegging  worden gedaan.

Beslag bij eigenaren en vennoten

Een vof of eenmanszaak hebben geen rechtspersoonlijkheid en dit houdt in dat ze niet zelfstandig drager kunnen zijn van rechten en plichten. De dragers van deze rechten en plichten zijn de personen achter de onderneming. Dit is een eigenaar bij de eenmanszaak en de vennoten bij de vof.

Doordat de eenmanszaak en de vof niet over rechtspersoonlijkheid beschikken, zijn de personen achter de onderneming met hun eigen vermogen aansprakelijk.  Dus een persoon die beslag wil leggen, kan dit dus doen op het vermogen van de onderneming, maar als dit niet genoeg is kan er dus ook beslag gelegd worden gedaan op het vermogen van de persoon achter de onderneming. Als deze persoon is getrouwd in gemeenschap van goederen dan kan er ook nog eens beslag worden gelegd op het vermogen van de echtgenoot.

Beslag bij een bv

Bij de bv en bij andere rechtspersonen kan ook beslaglegging plaatsvinden. De beslaglegging vindt plaats op precies dezelfde manier als bij de eenmanszaak of vof. Het verschil zit hem wel in het beslagleggen bij de ondernemer privé. Er mag dus wel op het vermogen van de onderneming beslag worden gelegd maar niet op het vermogen van de persoon achter de bv. Bij een bv is de rechtspersoon wel zelf drager van de rechten en plichten. Dus als een beslaglegger niks meer kan halen uit de bv heeft hij pech. Het enige wat dan nog kan worden gedaan is een faillissement aanvragen, maar dat levert meestal niet veel meer op.

Uitzonderingen

Er zijn echter altijd uitzonderingen, deze verschillen per situatie en kunnen dus niet genoemd worden. De ervaring leert dat het meestal verstandig is om naar deze uitzonderingen te kijken met een advocaat of andere juridisch adviseur. Dit raden we aan omdat het een complex onderwerp is waarbij veel facetten moet worden bekeken.

Wat kan ik dus doen?

Bij een beslaglegging op de eenmanszaak of vof kan er dus beslag worden gelegd op het vermogen van de onderneming zelf maar ook op het vermogen van de ondernemer(s) in privé. Er kan zelfs als de ondernemer getrouwd is in gemeenschap van goederen beslag gelegd worden op het vermogen van de partner.

Beslaglegging bij een bv ligt echter anders en is een stuk moeilijker. Bij de bv kan er alleen beslag worden gelegd op het vermogen van de bv zelf. Als het vermogen op is, kan er in eerste instantie nergens meer beslag op worden gelegd.  Dit is op een paar uitzonderingen te voorkomen, maar dan moet de eiser wel met een goed juridisch plan komen.

Omdat beslaglegging een complex onderwerp is, zal het verstandig zijn om juridisch advies in te winnen. Onze juridische experts kunnen u daar bij helpen. Heeft u nog vragen over dit onderwerp dan kunt u die vrijblijvend stellen.

Hoe kies je de juiste dienstverlener?

Het kiezen van de juiste dienstverlener is van essentieel belang, of je nu een dakdekker, loodgieter, zonnepanelen installateur, schilder, marketeer, evenementenbeheerder, weddingplanner, financieel adviseur, of juridisch expert nodig hebt.

Voor bouw- en renovatiediensten zoals dakdekkers, loodgieters en schilders, is het vinden van een vakman met expertise en ervaring van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat jouw project soepel en professioneel wordt uitgevoerd.

Op het gebied van marketingdiensten, zoals webdesign, SEO, SEA, en social media management, is het van belang om een bureau of freelancer te kiezen dat je kan helpen om jouw online aanwezigheid te versterken en jouw doelgroep effectief te bereiken via verschillende kanalen.

Voor evenementenplanning, weddingplanning, en event management, is het raadzaam om een professional te kiezen met creativiteit, organisatorische vaardigheden en een uitgebreid netwerk om jouw speciale gelegenheid tot een succes te maken.

Voor financiële en juridische diensten is het van belang om een betrouwbare adviseur te vinden die jou kan helpen bij het nemen van belangrijke beslissingen en die jouw belangen beschermt.

Kortom, of je nu op zoek bent naar een dienstverlener voor bouwprojecten, marketingbehoeften, evenementenplanning, of professioneel advies, het vinden van de juiste professional kan het verschil maken tussen een succesvolle samenwerking en teleurstelling.

Populaire dienstverleners

Van grafisch ontwerpers tot klusjesmannen, wij verbinden je met de juiste expert voor elke taak.

© All rights reserved. Gemaakt en beheerd door Label111